UUSIMAA
Uusimaa
(ruots. Nyland) on Suomen maakunta, joka sijaitsee Suomenlahden rannikolla.
Uusimaa on
varsinainen makujen sulatusuuni. Läheiset yhteydet ja jatkuva muuttovirta muualta
Suomesta ovat tuoneet alueelle monipuolisesti vaikutteita muiden maakuntien
ruokakulttuurista. Pääkaupungin kautta ovat uutuudet saapuneet myös muualle
maahan, ja niin Uusimaa on muovannut koko Suomen ruokakulttuuria.
MEREN LÄHEISYYS LÖI LEIMANSA
Pitkä kesä
ja edullinen meri-ilmasto ovat lyöneet leimansa Uudenmaan ruokakulttuuriin.
Meri on mahdollistanut yhteydet etelään ja itään ja tarjonnut rannikkoseudulla
kalaa päivittäiseen ruokaan.
Uudellamaalla
on perinteisesti käytetty monenlaisia kaloja: silakkaa, kilohailia, kuoretta,
nahkiaista, haukea, ahventa, siikaa ja lohta. Ennen kalaa säilöttiin
kuivaamalla, suolaamalla tai hapattamalla. Nykyään tuoretta kalaa voi hakea
toreilta ja kauppojen kalatiskeiltä.
VAHVA KAHVILAKULTTUURI
Kun
Helsingistä tuli maamme pääkaupunki, alkoi alueen ravintola- ja kahvilaelämä
kehittyä. Myös konditoriat saavuttivat suosiota kahvin ja makeiden herkkujen
ystävien keskuudessa.
Itä-Uudellamaalla
on vahva konditoria- ja kahvilaperinne vaalittavanaan. Porvoon konditorioissa
tarjottiin jo 1800-luvulla Aleksanterinleivoksia. Muita herkkuja olivat
Mazariinit, Napoleoninleivokset, tuulihatut ja erilaiset Runebergintortut.
Hiekkakakut ja kinuskitortut ovat myös Itä-Uudenmaan perinteisiä leivonnaisia.
Alkuruoka.
Menu
Inkoonpuuro
Muna-riisipasteija
Silakkapihvit
Perunapinaattisose
Tillivoi
Porkkanat
Runebergintortut
Inkoonpuuro
2 litraa perunoita
1 1/2 litraa vettä
1 tl suolaa
4-6 dl karkeita ruisjauhoja
Kuori ja paloittele perunat.
Kiehauta vesi, lisää perunat ja suola ja keitä perunat
pehmeiksi.
Kaada keitinvesi talteen.
Soseuta perunat ja lisää keitinvettä.
Kiehauta ja sekoita mukaan ruisjauhot. Hauduta puuroa
alhaisella lämmöllä ½-1 tuntia. Sekoita silloin tällöin.
Tarjoile vastakeitettynä voisilmän ja maidon kera. Kylmä
puuro on hyvää paistettuna.
Muna-riisipasteijat 15 kappaletta
Pasteijat
ovat leivonnaisia, jotka valmistetaan voitaikinasta ja täytetään useimmiten
tahnamaisella suolaisella täytteellä. Taikina kaulitaan ohueksi, jonka jälkeen
sen sisälle voidaan laittaa täytettä, kuten esimerkiksi lihaa tai kalaa.
Pasteijoita
myydään useimmiten päivittäistavarakaupoissa olevin leipomoketjun
itsepalvelutiskistä ja pakasteina.
Perunataikina
200 g eilistä perunamuusia
150 g jyttejauhoja
Sekoita keskenään ja laita jääkaappiin kylmenemään.
Kauli levyksi, ota muotilla pohjia ja täytä mieleiseksi
makeaa tai suolaista.
Täyte
2 keitettyä kananmunaa
2 dl kypsää pitkäjyväistä riisiä
200g valkosipulilla maustettua tuorejuustoa
3 rkl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Ohjeet
Kauli sulanut taikinalevy reilun puolen sentin paksuiseksi.
Painele muotilla tai lasilla taikinakiekkoja (halkaisijaltaan 9–10 cm). Kuori
ja murskaa munat haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon loput täytteen aineet.
Sekoita tasaiseksi. Jaa täytettä taikinakiekoille. Kostuta kiekon reunat
vedellä ja käännä kaksin kerroin. Painele reunat huolella kiinni. Nosta
pasteijat leivinpaperilla vuoratulle uunipelille ja paista 225-asteissa uunissa
15–18 minuuttia.
Silakkapihvit 4 annosta
600 g silakkafileitä (tuoreita tai pakastettuja)
1 tl suolaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
200 g tuorejuustoa
1 rkl sinappia
50 g tuoretta tilliä (hienonnettuna)
1 rkl roseepippuria
Lisäksi
1 dl ruisjauhoja
Jos käytät
pakastettuja silakkafileitä, sulata ne jääkaapissa yön yli.
Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla.
Sekoita kulhossa tuorejuusto, sinappi, silputtu tilli ja
roseepippuri.
Käytä silakkafileet nahkapuoli alaspäin ruisjauhoissa. Nosta
fileet leivinpaperoidulle uunipellille.
Levitä tuorejuustotäytettä puolelle fileistä. Nosta loput
fileet päälle kansiksi.
Paista silakkapihvejä 225-asteisen uunin keskitasolla
kauniin värisiksi ja kypsiksi, noin 15 minuuttia.
Tarjoa silakkapihvit peruna-pinaattimuusin kanssa.
Pinaatti-perunasose
n. 1 1/2 kg perunoita
vettä
suolaa
50 g margariinia tai
voita
suolaa maun mukaan
3-4 dl maitoa
100 g
pakastepinaattia
Valmista sillä välin
perunasose.
Kuori perunat ja
paloittele ne lohkoiksi.
Keitä suolalla
maustetussa vedessä.
Soseuta kypsät
perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
Mausta suolalla ja
margariinilla.
Vatkaa joukkoon
maitoa sen verran, että saat sopivan paksuisen soseen.
Vatkaa lopuksi
joukkoon sulatettu pinaatti.
TilliVoi
n.50 g voita
n.1 dl
tillisilppua
n.2 tl
sormisuolaa
(valkopippuria)
Jähmetä jääkaapissa tai pakkasessa -halutessasi muotoile pötköksi ja leikkaa voinappeja tai pursota tms.
Sopii uusien perunoiden kanssa, pihville, kalalle...
Porkkanalisäke
Runebergin tortut (12kpl)
Runebergintorttu
on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen
leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan
ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig
Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella
punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla yleensä tammikuusta Runebergin
päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on
saatavilla ympäri vuoden.
100 g margariiniä
1 dl sokeria
1 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tippa karvasmantelia
Pinnalle:
vadelmahilloa
Sokerivesikuorrutus:
1/2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
2-3 dl tomusokeria
Vatkaa
margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.Mausta taikina
tipalla karvasmantelia. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan
ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita
pellille 12 kpl paperisia leivosvuokia ja jaa taikina niihin. Paista torttuja
noin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Sekoita kuorrutuksen aineet ja tee siitä
lusikalla valuttaen rengas jokaisen tortun pinnalle. Aseta renkaan keskelle
vadelmahilloa.
Tortut voi
paistaa myös pienissä teflon vuokissa.
Lähteet
Uudenmaan maakunta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenmaan_maakunta
Uusimaa. http://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/uusimaa
Inkoonpuuro.http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/485230/ketju/_mista_tehdaan_inkoonpuuro_en_ole_aiemmin_kuullut_
Silakkapihvit. http://www.maku.fi/reseptit/silakkapihvit-0
Pinaatti-perunasose. http://www.hellapoliisi.fi/broileri-ja-linturuoat/broileri-ja-kanaruoat/3002-kananpojan-kermainen-parsapaistos-ja-pinaattiperunasose
Tillivoi. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/399047/TilliVoi/
Runenbergin tortut. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/7807/Runebergin%20tortut/
Lähteet
Uudenmaan maakunta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenmaan_maakunta
Uusimaa. http://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/uusimaa
Inkoonpuuro.http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/485230/ketju/_mista_tehdaan_inkoonpuuro_en_ole_aiemmin_kuullut_
Silakkapihvit. http://www.maku.fi/reseptit/silakkapihvit-0
Pinaatti-perunasose. http://www.hellapoliisi.fi/broileri-ja-linturuoat/broileri-ja-kanaruoat/3002-kananpojan-kermainen-parsapaistos-ja-pinaattiperunasose
Tillivoi. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/399047/TilliVoi/
Runenbergin tortut. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/7807/Runebergin%20tortut/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti