perjantai 29. tammikuuta 2016

Maakuntaruoat . Uusimaa


UUSIMAA

 

Uusimaa (ruots. Nyland) on Suomen maakunta, joka sijaitsee Suomenlahden rannikolla.

 

Uusimaa on varsinainen makujen sulatusuuni. Läheiset yhteydet ja jatkuva muuttovirta muualta Suomesta ovat tuoneet alueelle monipuolisesti vaikutteita muiden maakuntien ruokakulttuurista. Pääkaupungin kautta ovat uutuudet saapuneet myös muualle maahan, ja niin Uusimaa on muovannut koko Suomen ruokakulttuuria.


 

MEREN LÄHEISYYS LÖI LEIMANSA

 

Pitkä kesä ja edullinen meri-ilmasto ovat lyöneet leimansa Uudenmaan ruokakulttuuriin. Meri on mahdollistanut yhteydet etelään ja itään ja tarjonnut rannikkoseudulla kalaa päivittäiseen ruokaan.

 

Uudellamaalla on perinteisesti käytetty monenlaisia kaloja: silakkaa, kilohailia, kuoretta, nahkiaista, haukea, ahventa, siikaa ja lohta. Ennen kalaa säilöttiin kuivaamalla, suolaamalla tai hapattamalla. Nykyään tuoretta kalaa voi hakea toreilta ja kauppojen kalatiskeiltä.

 

VAHVA KAHVILAKULTTUURI

 

Kun Helsingistä tuli maamme pääkaupunki, alkoi alueen ravintola- ja kahvilaelämä kehittyä. Myös konditoriat saavuttivat suosiota kahvin ja makeiden herkkujen ystävien keskuudessa.

 

Itä-Uudellamaalla on vahva konditoria- ja kahvilaperinne vaalittavanaan. Porvoon konditorioissa tarjottiin jo 1800-luvulla Aleksanterinleivoksia. Muita herkkuja olivat Mazariinit, Napoleoninleivokset, tuulihatut ja erilaiset Runebergintortut. Hiekkakakut ja kinuskitortut ovat myös Itä-Uudenmaan perinteisiä leivonnaisia.

 Alkuruoka.

 

Menu

 

Inkoonpuuro

Muna-riisipasteija

 

Silakkapihvit

Perunapinaattisose

Tillivoi

Porkkanat

 

Runebergintortut

Inkoonpuuro



 



2 litraa perunoita

1 1/2 litraa vettä

1 tl suolaa

4-6 dl karkeita ruisjauhoja

 

Kuori ja paloittele perunat.

Kiehauta vesi, lisää perunat ja suola ja keitä perunat pehmeiksi.

Kaada keitinvesi talteen.

Soseuta perunat ja lisää keitinvettä.

Kiehauta ja sekoita mukaan ruisjauhot. Hauduta puuroa alhaisella lämmöllä ½-1 tuntia. Sekoita silloin tällöin.

Tarjoile vastakeitettynä voisilmän ja maidon kera. Kylmä puuro on hyvää paistettuna.

 

 

Muna-riisipasteijat 15 kappaletta


 


Pasteijat ovat leivonnaisia, jotka valmistetaan voitaikinasta ja täytetään useimmiten tahnamaisella suolaisella täytteellä. Taikina kaulitaan ohueksi, jonka jälkeen sen sisälle voidaan laittaa täytettä, kuten esimerkiksi lihaa tai kalaa.

 

Pasteijoita myydään useimmiten päivittäistavarakaupoissa olevin leipomoketjun itsepalvelutiskistä ja pakasteina.

 

Perunataikina

200 g eilistä perunamuusia     

150 g jyttejauhoja     

Sekoita keskenään ja laita jääkaappiin kylmenemään.

Kauli levyksi, ota muotilla pohjia ja täytä mieleiseksi makeaa tai suolaista.

Täyte

2 keitettyä kananmunaa

2 dl kypsää pitkäjyväistä riisiä

200g valkosipulilla maustettua tuorejuustoa

3 rkl hienonnettua tilliä

ripaus suolaa

ripaus rouhittua mustapippuria

Ohjeet

Kauli sulanut taikinalevy reilun puolen sentin paksuiseksi. Painele muotilla tai lasilla taikinakiekkoja (halkaisijaltaan 9–10 cm). Kuori ja murskaa munat haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon loput täytteen aineet. Sekoita tasaiseksi. Jaa täytettä taikinakiekoille. Kostuta kiekon reunat vedellä ja käännä kaksin kerroin. Painele reunat huolella kiinni. Nosta pasteijat leivinpaperilla vuoratulle uunipelille ja paista 225-asteissa uunissa 15–18 minuuttia.

 

 Silakkapihvit  4 annosta




  600 g  silakkafileitä (tuoreita tai pakastettuja)
  1 tl suolaa

  1/2 tl mustapippuria
  200 g tuorejuustoa
  1 rkl sinappia
  50 g tuoretta tilliä (hienonnettuna)
  1 rkl roseepippuria

 Lisäksi

1 dl ruisjauhoja


 Jos käytät pakastettuja silakkafileitä, sulata ne jääkaapissa yön yli.


Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla.
Sekoita kulhossa tuorejuusto, sinappi, silputtu tilli ja roseepippuri.
Käytä silakkafileet nahkapuoli alaspäin ruisjauhoissa. Nosta fileet leivinpaperoidulle uunipellille.
Levitä tuorejuustotäytettä puolelle fileistä. Nosta loput fileet päälle kansiksi.
Paista silakkapihvejä 225-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi ja kypsiksi, noin 15 minuuttia.
Tarjoa silakkapihvit peruna-pinaattimuusin kanssa.


 




 Pinaatti-perunasose



 

 n. 1 1/2 kg perunoita
 vettä
 suolaa
 50 g margariinia tai voita
 suolaa maun mukaan
 3-4 dl maitoa
 100 g pakastepinaattia
  
 Valmista sillä välin perunasose.
 Kuori perunat ja paloittele ne lohkoiksi.
 Keitä suolalla maustetussa vedessä.
 Soseuta kypsät perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
 Mausta suolalla ja margariinilla.
 Vatkaa joukkoon maitoa sen verran, että saat sopivan paksuisen soseen.
 Vatkaa lopuksi joukkoon sulatettu pinaatti.
  


 TilliVoi 


 n.50 g  voita      

n.1 dl  tillisilppua     

n.2 tl  sormisuolaa    
(valkopippuria) 

Sekoita kaikki aineet keskenään.
Jähmetä jääkaapissa tai pakkasessa -halutessasi muotoile pötköksi ja leikkaa voinappeja tai pursota tms.
Sopii uusien perunoiden kanssa, pihville, kalalle...


Porkkanalisäke


 

 



 

Runebergin tortut (12kpl)



 



Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden.

 

100 g margariiniä    

1 dl sokeria     

1 kpl kananmunia     

1 dl vehnäjauhoja     

1 dl korppujauhoja     

1/2 dl mantelijauhetta     

1 tl leivinjauhetta     

1 tippa karvasmantelia     

 

Pinnalle:

vadelmahilloa    

 

Sokerivesikuorrutus:

1/2 rkl sitruunamehua     

1 rkl vettä  

2-3 dl tomusokeria 

 

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.Mausta taikina tipalla karvasmantelia. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan ja  sekoita taikina tasaiseksi. Laita pellille 12 kpl paperisia leivosvuokia ja jaa taikina niihin. Paista torttuja noin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Sekoita kuorrutuksen aineet ja tee siitä lusikalla valuttaen rengas jokaisen tortun pinnalle. Aseta renkaan keskelle vadelmahilloa.

Tortut voi paistaa myös pienissä teflon vuokissa.




                                                            Lähteet
Uudenmaan maakunta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenmaan_maakunta
Uusimaa. http://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/paikallista-kulttuuria/maakunnat/uusimaa
Inkoonpuuro.http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/485230/ketju/_mista_tehdaan_inkoonpuuro_en_ole_aiemmin_kuullut_
Silakkapihvit.  http://www.maku.fi/reseptit/silakkapihvit-0
Pinaatti-perunasose. http://www.hellapoliisi.fi/broileri-ja-linturuoat/broileri-ja-kanaruoat/3002-kananpojan-kermainen-parsapaistos-ja-pinaattiperunasose
Tillivoi. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/399047/TilliVoi/
Runenbergin tortut. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/7807/Runebergin%20tortut/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti